Onveilige gevels

Helaas gebeuren er regelmatig ongevallen met onveilige gevels. Loskomend metselwerk ontstaat vaak door een slechte spouwmuurverankering. Vallende gevels leiden tot veel schade aan het pand en de omgeving. Hieronder enkele voorbeelden van onveilige gevels uit het nieuws:

Te korte spouwankers in flatgebouw Rijswijk 

Begin januari is bij een flatgebouw in Rijswijk (ZH) een gevel ingestort. Uit onderzoek is gebleken dat bij de bouw van de flat in de jaren 60 te korte spouwankers zijn gebruikt. Als gevolg hiervan wijkte het binnenspouwblad enkele centimeters terug. Tijdens de storm van 5 januari zorgde dat ervoor dat de gevel deels naar beneden kwam.

De woningcorporatie liet weten dat er in 2007 nog gevelrenovatie is uitgevoerd op het pand. De gevel zou in 2010 bovendien nog zijn gecontroleerd volgens het reguliere onderhoudsprogramma.

Lees meer: Spouwankers te kort bij ingestorte kopgevel 

 

Neerstorten gevel
veroorzaakt brand in Den Haag

Verzakte gevel Schiedam

In Schiedam moesten afgelopen zomer elf woningen uit voorzorg worden ontruimd. Een smalle gevel was verzakt en er waren bakstenen losgeraakt. De loszittende delen en twee andere smalle gevels zijn uit voorzorg afgebroken. Ook is er een bouwkundig onderzoek gestart naar de staat van het woonblok.

Lees meer: Gevel van flat laat los in Schiedam

 

Instorting flat Haarlemmermeer

In 2010 stortte een deel van een flat in Haarlemmermeer naar beneden. Aan de zijkant van het gebouw kwam een stuk van enkele meters naar beneden. Enkele bewoners moesten hun woningen tijdelijk verlaten.

Lees meer: Gevel woning stort naar beneden

 

SP Vlaardingen stelt vragen over risico's 'baksteenregen'

De SP in Vlaardingen heeft het college vragen gesteld over de risico's van baksteenregens: bakstenen die van de gevel van een flat naar beneden komen. Dit in verband met het grote aantal flats met een slechte of verouderde gevel constructie.

Lees meer: SP wil duidelijkheid over risico op baksteenregen 

 

Schade door onveilige gevels voorkomen?

Gevelschade is te voorkomen! Zorg ervoor dat u weet hoe het met de veiligheid van uw spouwmuren gesteld is. Total Wall staat voor u klaar met een gratis risico-inventarisatie. Deze vrijblijvende inventarisatie vertelt u of nader onderzoek van uw spouwmuur noodzakelijk is.

GRATIS risico-inventarisatie

Heeft uw pand onveilige gevels? 
Laat het beoordelen door onze specialisten. 

Risico-analyse aanvragen