Begrippenlijst Spouwankerrenovatie

Hieronder vindt u een alfabetische lijst met belangrijke begrippen rondom spouwmuurverankering en gevelrenovatie, die op onze website worden gebruikt. Bij alle begrippen staat een uitleg. Wij werken deze begrippenlijst regelmatig bij. Heeft u vragen over onze producten en diensten, neem dan contact met ons op.

CemTie-anker
Roestvast stalen wokkelvormige staaf, die samen met HeliBond mortel wordt gebruikt om onder andere scheuren op de hoeken van spouwmuren te repareren.

DryFix-spouwanker
Wokkelvormige roestvast stalen staaf welke in een voorgeboord gat in de steen wordt aangebracht. DryFix spouwankers worden toegepast bij spouwmuurverankering en het vastzetten van gescheurd, losgelaten of bros metselwerk.

Gevelrenovatie
Elke vorm van herstel of restauratie van gevels en muren van een pand. Bij gevelrenovatie kan het gaan om bijvoorbeeld scheurherstel , lateiherstel of spouwmuurverankering.

HeliBar 
Roestvast stalen, wokkelvormige wapeningstaaf die wordt gebruikt voor het versterken van gescheurd metselwerk.

HeliBond mortel
Krimpvrije tweecomponenten mortel welke in combinatie met de Helibar wapeningsstaaf zorgt voor versterking van het metselwerk. 

Helifix wapeningsysteem
Revolutionair systeem voor de reparatie en versterking van metselwerk. Bij HeliFix wordt gebruik gemaakt van een roestvast stalen wokkelvormige wapeningsstaaf (HeliBar).

Latei
Een draagbalk boven gevelopeningen (zoals ramen en deuren), die dient om de boven de muuropening rustende belasting op te vangen.

Lateiherstel
Versterking van de bestaande lateien door aanbrenging van een Helibar wapeningsstaaf in de bestaande voegen.

Spouwmuur inspectie 
Uitgebreid gevelonderzoek met speciale technieken, dat uitsluitsel geeft over de kwaliteit en de kwantiteit van de spouwankers van de bestaande gevel. De bevindingen worden vastgelegd in een heldere en gedegen rapportage, inclusief aanbeveling.

Restauratiemortel 
Krimpvrije, op kleur gemaakte mortel waarmee gescheurd metselwerk nagenoeg onzichtbaar gerepareerd wordt.

Risicopand
Pand (gebouw) waarbij een verhoogd risico op gevelschade bestaat. Hiermee worden onder andere panden bedoeld met a) gemetselde gevels; b) 4 of meer woonlagen; en c) die gebouwd zijn tussen 1945 en 1980.

Scheurherstel
Reparatie van scheuren in muren met de wokkelvormige roestvast stalen in combinatie met de krimpvrije tweecomponenten mortel.

Spouwanker
Roestvast stalen wokkelvormige staaf die dient om het buiten- en binnenblad van een spouwmuur met elkaar te verbinden, zodat een stabiele constructie ontstaat. Een betrouwbare, veel gebruikte soort spouwanker is het DryFix-spouwanker.

Spouwmuur
Een muur met een open ruimte (spouw) tussen het binnen- en buitenblad. De spouw voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt.

Spouwmuurverankering
Fixering van de spouwmuren door een roestvast stalen, wokkelvormig anker vast te zetten in de buiten- en binnenmuur. Het anker verbindt beide spouwmuren met elkaar waardoor de stabiliteit en de veiligheid gewaarborgd wordt.

Total Wall
Een complete, constructieve en kostenefficiënte methode voor muurherstel. Het Total Wall bestaat onder andere uit een grondige analyse van de staat van de gevel en verschillende constructieve gevelrenovatie-oplossingen.

Trekproef
Meting van de treksterkte en de hechting van spouwankers in een gevel. Op basis van een trekproef kan de juiste hechtsterkte van de spouwankers worden gemeten en daarmee de veiligheid van de gevel worden gecontroleerd.

 

Gevelinspectie en spouwmuur inspectie

Heeft u last van scheuren in muren? Total Wall komt graag bij u langs om uw muurschade te beoordelen. Door middel van een trekproef bepalen wij de sterkte van uw spouwankers en geven we u een betrouwbaar beeld van de te verwachten herstelwerkzaamheden.

Gevelinspectie

Weten of uw scheuren gerepareerd moeten worden? 
Laat een Gevelinspectie uitvoeren door Total Wal.

Gevelinspectie aanvragen