Spouwankers

Een spouwanker is een onderdeel van de spouwmuur. Spouwankers worden aangebracht op regelmatige afstand van elkaar om het binnenblad en buitenblad van uw gevel aan elkaar te verankeren. Daardoor ontstaat een stabiele instructie.

De levensduur van spouwankers

Voor de draagconstructie en daarbij horende componenten wordt in de bouw uitgegaan van een levensduur van minimaal 50 jaar. Spouwankers zijn van groot belang voor de stabiliteit van het metselwerk en vallen hier ook onder. 

Tussen 1945 en 1980 werd gebruik gemaakt van spouwankers vervaardigd uit glad, gegalvaniseerd staal. Omdat deze spouwankers gevoelig zijn voor roest, hebben ze een levensduur van maar 25 jaar. Een simpele rekensom vertelt u dat panden uit deze periode, waarvan de spouwankers nog niet vervangen zijn en/of de spouwmuur nog niet geïnspecteerd, waarschijnlijk een risico vormen.

Total Wall maakt gebruik van wokkelvormige spouwankers van roestvrijstaal. De DryFix spouwankers van Helifix worden al meer dan 25 jaar over de hele wereld toegepast. Behalve het materiaal hebben de wokkelvormige spouwankers nog meer voordelen, zoals brandwerendheid en ondersteuning van de werking in het metselwerk.

Meer weten over de levensduur en staat van uw spouwankers? Vraag gerust vrijblijvend een gratis risico-inventarisatie aan.

Spouwmuur risico-inventarisatie

Wilt u weten of uw spouwankers nog veilig zijn? 
Vul het aanvraagformulier in en u ontvangt van ons een vrijblijvende risico-inventarisatie.

Risico-inventarisatie