Gevelonderzoek met trekproef

Total Wall was het eerste gevelrenovatie-bedrijf dat bij gevelonderzoek gebruik maakt van een trekproef. Veel bedrijven voeren trekproeven uit in een laboratorium. Wij testen echter op locatie. De treksterkte van de spouwankers in uw muur testen wij namelijk graag direct in de praktijk. 

Treksterkte van spouwankers waarborgen

Bij onze trekproeven voeren we tests uit op meerdere plekken in de gevel. Hierdoor kunnen we de treksterkte en de hechting van de spouwankers uitvoerig waarborgen. De uitkomst van dit onderzoek is erg belangrijk voor het bepalen van de veiligheid van de uw spouwmuur. De resultaten (waardes met betrekking tot de verbindingssterkte en daarmee de veiligheid van het pand) leggen we altijd voor aan u als klant.

Welke gevels vormen een risico?

Veel gevels in Nederland voldoen niet aan de veiligheidseisen. Vooral gebouwen van 4 woonlagen of meer met een bouwjaar tussen 1945 en 1980 vormen een risico. Bij veel van deze panden is er sprake van een aangetaste spouwankers. De ankers functioneren niet meer naar behoren en de verankering van uw spouwmuur is niet gewaarborgd. In dat geval is een gevelrenovatie of spouwankerrenovatie cruciaal voor de veiligheid van het pand.

Heeft u last van scheuren in de muur, dan kan dit een indicatie zijn van een onveilige gevel. In dat geval is een trekproef altijd aan te raden. Aangetaste spouwankers hoeven echter niet altijd te leiden tot zichtbare gevelschade. Soms is optisch niets te zien aan de muur. Als gebouweigenaar heeft u echter zorgplicht voor uw gevels. Bij gevelschade moet u kunnen aantonen preventief te hebben gehandeld. Een periodiek onderzoek naar de kwaliteit van uw spouwankers door middel van een trekproef is dus altijd zinvol. 

Altijd het juiste spouwanker

De binnen- en buitenmuur van een pand zijn vaak van verschillende typen materiaal gemaakt. Wanneer u uw spouwmuur laat renoveren door Total Wall, wordt altijd rekening gehouden met het gebruikte materiaal van uw muur. Wij maken gebruik van DryFix ankers in meerdere varianten. De keuze baseren we op de sterkte van zowel het binnen- als buitenblad van uw spouwmuur. Voorbeeld: in een gevel met een zacht buitenblad en een hard binnenblad passen we een asymmetrisch spouwanker toe. Zo bewerkstelligen wij een zo sterk mogelijke verankering van uw spouwmuur. 

Montage en trekproef van DryFix spouwanker

Hieronder een flimpje van de montage en een trekproef van een DryFix spouwanker.

Spouwanker Inspectie

Wilt u weten of uw spouwankers vervangen moeten worden? 
Vraag een Spouwanker Inspectie aan!

Spouwanker Inspectie aanvragen